NOWASTE, produktu galkorretan hondakina murrizteko eta balorizatzeko teknologiak
- Regional
- Consumo sostenible
- Producción sostenible
![eroski-proyecto-no-waste nowaste](https://corporativo.eroski.es/wp-content/uploads/2024/04/eroski-proyecto-no-waste.jpg)
EROSKIK bat egin du elikakateko eta euskal industria teknologikoko beste 13 enpresa eta erakunderekin, NOWaste proiektua bultzatzeko. Proiektu horren helburua da produktu fresko eta galkorren hornidura-katean sortutako hondakinak murrizteko eta balorizatzeko teknologia berriak ikertzea eta aplikatzea. Kooperatibak, ekimen horretan parte hartzeko, Eusko Jaurlaritzaren finantza-babesa jaso du HAZITEK 2022 programaren bidez.
Nekazaritzako elikagaien sektoreak, hondakinek eragindako berotegi-efektuko gasen isurketa globalen % 8 eragiten duenak, erronka handia du ingurumen-inpaktua murrizteko. NOWasteren markoan, EROSKIk bi ildo nagusi izango ditu elikagaien ekoizpen-prozesu jasangarriagoak garatzeko, Tecnalia Ikerketa Zentroarekin lankidetzan.
![](https://corporativo.eroski.es/wp-content/uploads/2024/04/eroski-participa-proyecto-nowaste.png)
NOWasteri esker —Espezializazio Adimenduneko Estrategian (RIS3 Euskadi) eta Industria Adimenduneko 2030 Zientzia, Teknologia eta Berrikuntza Euskadi 2030 Planean kokatua—, lurraldea funtsezko hornitzaile teknologikoa izango da nekazaritzako elikagaien sektorearen ekonomia- eta ingurumen-jasangarritasunerako, eta, gainera, lurraldearen lehiakortasuna eta esportazio-gaitasuna indartuko dira.