Carta del Consell Rector d’EROSKI

Quan fa un any reflexionava sobre l’acompliment del 2019 a través d’aquestes mateixes línies, ens trobàvem en el punt més àlgid de la crisi sanitària derivada de la Covid-19. El que va venir després i fins avui. La crisi sanitària ha derivat en una crisi econòmica, esprement a molts sectors de la societat i a molts professionals que des de la seva responsabilitat individual han bastit ponts i han ocupat espais necessaris per mantenir la cohesió social.

Mai són suficients les oportunitats per a donar les gràcies a les persones que componem EROSKI. La disjuntiva a la qual ens hem enfrontat no ha estat fàcil, però hem triat.  Sempre ha prevalgut l’interès col·lectiu per sobre del benestar individual. No hi ha hagut dubtes. Gràcies a tots els que ho heu fet possible, per la dedicació, professionalitat, sensibilitat i col·laboració.

Aquests atributs són part de la cultura cooperativista d’EROSKI. Són els eixos sobre els quals ens basem per abordar una crisi d’aquestes característiques. Les mesures de protecció per a fer de les nostres botigues un entorn segur de treball i compra, les accions de solidaritat que hem dut a terme i la sensibilitat cap als petits productors que han vist com desapareixien alguns dels seus canals de venda més importants, són respostes que neixen de la nostra manera d’entendre l’empresa. Solidaritat i cooperació: tals són els valors que han estat més presents que mai en les nostres persones, i han prevalgut i brillat amb força en els moments més complicats de la societat, quan més necessaris eren.

El present està ple d’importants desafiaments i el futur està encara per definir. L’única certesa és que des d’EROSKI seguirem fidels als principis cooperatius que ens han portat a ser exigents amb nosaltres mateixos. Un projecte sobre la base de la proximitat a les persones del nostre projecte cooperatiu, persones treballadores i consumidores, que han estat les catalitzadores del nostre treball i actuacions, per poder adaptar-nos junts a les necessitats i hàbits de consum que requereix la nostra societat.

Continuarem treballant per posar al consumidor al centre, avançant fermament en el compliment dels 10 compromisos de salut i sostenibilitat. Per oferir-li tota la formació i la informació necessària perquè prengui les millors decisions de compra. Adaptant, fins i tot, els nostres canals perquè pugui fer-ho telemàticament d’una forma segura. Mantindrem la nostra proposta per la formació dels més petits en hàbits de vida saludables mitjançant els nostres programes educatius en centres escolars. Tot això, a més, amb una perspectiva innovadora per fer de l’experiència de compra una mica més atractiva, àgil, segura i eficaç. Tot el que fem ho fem pel client, pels consumidors, que són en la seva gran majoria socis i sòcies de la cooperativa. És la nostra manera d’entendre les relacions comercials, una cosa molt més rellevant que una mera transacció i que ha adquirit especial importància en aquests temps de pandèmia.

Hem tingut la satisfacció, a més, que el nostre treball ha estat valorat externament a través de nombrosos reconeixements al llarg de l’any. Destaco dos: el Premi Ciutadans pel compromís i la responsabilitat d’EROSKI en la gestió de la crisi sanitària i el Premi Europeu de Medi Ambient pel compromís en el foment de la pesca sostenible. Salut i sostenibilitat. El nostre full de ruta.

En l’àmbit societari també s’han produït importants fites, com és la posada en marxa d’ERLAN, un fons solidari aprovat en Assemblea General i que ajudarà als socis de treball, que en el futur així ho necessitin, a realitzar l’aportació necessària al capital social marcat als estatuts de la cooperativa. És una mostra més de la solidaritat i cooperació que emana dels nostres principis cooperatius.

EROSKI és una organització present en el dia a dia de les persones, amb una influència directa en la construcció social de ciutats, pobles i barris, tenim responsabilitats en l’entorn en el qual operem, i ens continuem comprometent amb això. En aquest complicat període que ens ha tocat viure hem donat suport i ajuda a milers de persones. Continuarem treballant amb tu, junts, perquè la nostra cooperativa de consum continuï sent referent.

Leire Mugerza
Presidenta del Consell Rector d’EROSKI